>Rotax Max Challenge Grand Finals
07-12-2021

Rotax Max Challenge Grand Finals

WELCOME AT THE ROTAX MAX CHALLENGE GRAND FINALS 2021 TAKING PLACE FROM DECEMBER 11 - 18.

Als voorbereiding had ik de baan alvast een keer verkend in de fun-karts die uitsluitend beschikbaar waren voor de rijders van de Grand Finals. Thuis had ik de baan ook al verkend in de kart simulator.

Wat een ervaring is het om in Bahrein de Grand finals van de Rotax te mogen rijden, de eerste dagen waren vooral administratie en de omgeving verkennen.
Eindelijk mochten we de baan op voor de eerste vrije training, ik had de baan al snel door en meteen reed ik een mooie tijd (P1). 

Ook de tweede vrijetraing verliep soepel na enkle aanpassingen aan de kart maar de baan was ook veranderd en had mijn tijd niet verbeterd, maar was nog steeds de snelste in mijn groep (P1).

De dagen erop reden we met verschillende settings om de verschillen te ontdekken, slipstreamen was lastig, maar het werd wel duidelijk dat deze noodzakelijk werd om een hele snelle tijd neer te zetten. Dit lukte enigszins goed in de laatste vrije training en gaf hoop voor de kwalificatie.

De kwalificatie verliep helaas niet zoals gehoopt, voor mij gingen enkele jongens rond en ik kon ze wel mooi ontwijken, maar de rest van de sessie liep ik de slipstream helaas telkens net mis of werd deze afgebroken waardoor ik een beetje teleurgesteld was met een P13, maar er komen gelukkig nog 3 heats en een prefinale aan waarmee ik mijn startpositie kan verbeteren voor de Finale.

Heat 1, met slechts 6 rondes is het een hele korte wedstrijd, toch wist ik me van P13 omhoog te vechten naar een nette P8. Hiermee ben ik alweer een stap dichter bij een mooie start positie in de finale.

Heat 2, ook deze heat verliep soepel ik had enkele mooie gevechten en uiteindelijk P10 geëindigd. Weer netjes en zicht op een betere startpositie

Heat 3, al snel kon ik naar voren komen en in ronde 4 lag ik op P5 echter was dit helaas van korte duur, een collega ging iets te ver over de curb en werd gelanceerd en nam mij mee de "zandbak" in (de commentator haalt ons wel door elkaar, maar wie goed op de helmen kan letten ziet dat het andersom was.). Gelukkig waren we beide ongedeerd. Ik kreeg mijn kart helaas niet meer los en moest de wedstrijd staken. Bij binnenkomst bleek mijn kart zwaar beschadigd en moesten we direct beginnen met reparaties zodat we morgen wel de pre-finale konden rijden. 

Pre-finale, in de formatieronde bleef mijn gaskabel hangen. Om te voorkomen dat ik mijn remmen zou verbranden  zette ik op tactische plekken mijn motor uit. Ik liet de kart rollen en hoopte dat ik de gaskabel los kon krijgen. Enkele meters voor de start, starte de motor niet meer en heb ik nog geprobeerd de kart aan de gang te krijgen, want elke plek, ook al start je achteraan, is een plek en kans op de finale. Helaas zonder resultaat en heb de wedstrijd moeten staken.

Het duurde heel lang voordat de resultaten bekend werden, maar helaas op 3 punten de finale niet gehaald. 

Alle resultaten van de Grand Finals:

Practice results:

Non-Qualifying Practice 1 Even - P1 - (58.635)
Non-Qualifying Practice 2 Even - P1 - (58.675)
Non-Qualifying Practice 3 Even - P6 - (58.650)
Non-Qualifying Practice 4 Even - P9 - (58.608)
Non-Qualifying Practice 5 Even - P9 - (58.583)
Non-Qualifying Practive 6 Even - P9 - (58.627)
Non-Qualifying Practice 7 Even - P1 - (58.370)

Qualifying: 
Qualifying Practice - P13 - (58.553)

Heats:
QUALIFYING HEAT -1 (A+B) (QH1-AB) - P8 (5 plekken gewonnen)
QUALIFYING HEAT -2 (A+C) (QH2-AC) - P10 (3 plekken gewonnen)
QUALIFYING HEAT -3 (A+D) (QH3-AD) - DNF (Crash)

Pre-finale:
PRE-FINAL -A (PF-A) - DNF (Technische problemen)

Finale:
Helaas op 3 punten de finale niet mogen rijden, door een crash en technische problemen. Ook dit hoort bij de sport, alles moet goed gaan rijder en techniek.